Saps detectar les microviolències en el món virtual?
Les microviolències són mesures de control i domini que actuen en el terreny d’allò simbòlic i psicològic, i exerceixen violència envers les persones dominades.
Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones (25N), els centres de la Fundació han realitzat una activitat amb l'objectiu que el grup de joves sàpiguen detectar les microviolències que es produeixen en el context de les tecnologies i promoure un ús adequat.
La violència en el món virtual es pot produir a través de diferents formats. El que abans podia ser una agressió verbal, avui es pot trobar en diferents plataformes virtuals. Des del control de la darrera hora de connexió a WhatsApp fins a la sostracció de la contrasenya d'Instagram, passant pel ciberassetjament...
Així doncs, cada grup ha detectat quines microviolències poden haver-hi a través de la frase: No és amor... És violència si... / No és amistat... És violència si...
És molt important abordar la qüestió de les microviolències a les xarxes socials i en el món virtual en general, ja que aquestes poden tenir un impacte significatiu en la salut mental i emocional de les persones.
Algunes de les microviolències que s'han detectat en el món virtual són:
-
Control excessiu: Les microviolències a les xarxes socials poden incloure comportaments de control excessiu, com el seguiment constant de l'última connexió, la revisió de publicacions i la monitorització de les interaccions en línia. És important fomentar el respecte per la privadesa i la llibertat personal en línia.
-
Ciberassetjament: Aquesta forma de violència es manifesta a través d'atacs repetitius, insults o amenaces en línia. Promoure un entorn en línia segur implica educar sobre la importància del respecte i la tolerància, i animar a reportar qualsevol comportament inadequat.
-
Sostracció de contrasenyes: La seguretat en línia és crucial. Sustraure contrasenyes o intentar accedir de manera no autoritzada als comptes en xarxes socials constitueix una violació de la privadesa i pot provocar una sensació d'inseguretat.
-
Violència simbòlica: Les paraules poden ser tan poderoses com les accions. Les microviolències simbòliques inclouen comentaris discriminatoris, sexistes o ofensius que poden contribuir a la creació d'un entorn tòxic. Fomentar la consciència sobre la importància del llenguatge respectuós és essencial.
Aquesta activitat educativa ha estat molt ben valorada per l'equip educatiu i el grup de joves, ja que ha permès reflexionar sobre aquestes microviolències i ser més conscients. Una activitat emmarcada dins del Pla d'Igualtat.