Vés al contingut
Història_Fundació Mercè Fontanilles

Història

La Fundació Mercè Fontanilles comença a gestar-se a la dècada dels vuitanta per un grup de persones que treballaven per atendre a persones famílies que patien la greu problemàtica de les drogodependències, així va néixer l’Associació Estrep l’any 1987.

L’objectiu de l’associació era coordinar donar millors respostes amb altres persones i implicar a institucions davant la seriosa necessitat social.

En aquella època l’entitat disposava de pisos, d’un taller i una comunitat terapèutica, gràcies en part a la figura de Mercè Fontanilles que tenia la capacitat d’unir altres persones en projectes que responien a l’interès general. Ben aviat, l’associació va entendre que havien d’estar “atents a les necessitats socials emergents” i no només centrar els seus esforços en l’àmbit de la drogodependència, així es pren la decisió de crear una Fundació dedicada a atendre qualsevol problemàtica social.

Imatge d'història
Imatge d'història

Aquesta nova fundació que s’havia d’anomenar Estrep s’acaba anomenant Fundació Mercè Fontanilles, era l’any 1991 i malauradament la Mercè ens havia deixat; però el fet de posar-li el seu nom a aquesta entitat és un orgull i una gran sort, ja que ens permet tenir sempre present el gran esperit emprenedor i de servei de la Mercè.


Qui fou Mercè Fontanilles?

Imatge de Mercè Fontanilles

(1933-1991)

Mercè Fontanilles i Mas va ser treballadora social, desenvolupant la seva activitat d'una manera entusiasta en diferents àmbits: l'empresa, l'administració pública, la parròquia i les entitats no lucratives.

Professionalment, va destacar com a pionera de la intervenció en l'àmbit de les drogodependències, demostrant una gran sensibilitat cap a les persones afectades i les seves famílies, afrontant amb elles les dificultats legals, laborals, sanitàries, socials i psicològiques.

Des de l'any 1972 va treballar a la Clínica mental de Santa Coloma de Gramenet, on va col·laborar en la creació del Servei d'alcoholisme. Cap a l'any 1979, va col·laborar en la creació de l'SPOTT a la Diputació de Barcelona, el primer centre de tractament a Catalunya de tota mena de drogodependències.

També va impulsar l'Associació Estrep, de la qual va ser vicepresidenta, per a pal·liar aquest tipus de problemàtiques des d'una perspectiva participativa, humana i professional, participant en el procés de creació de la Fundació Mercè Fontanilles.

La gent que la va conèixer en destaca la seva vitalitat, entusiasme, capacitat de treball, disponibilitat per a ajudar i la capacitat de relació que li obria moltes portes a l'hora de trobar recursos. Per la seva dedicació a les persones en situació de risc i la seva iniciativa en el sector dels serveis socials, la nostra entitat va rebre el seu nom.