A la Fundació Mercè Fontanilles gestionem diferents programes d'orientació i intermediació laboral amb l’objectiu d'aconseguir la inserció laboral de les persones ateses i establim llaços amb el teixit empresarial per aconseguir la seva participació, implicació i vinculació d’aquest. 🔎
Tanmateix, la inserció laboral, no és l’únic objectiu, ja que la col·laboració es pot estendre a altres àmbits com: visites a empreses, "Speed Dating", xerrades d’emprenedoria, roll playing, pràctiques, entre d’altres.
Majoritàriament, es treballa amb PYMES, que formen el gruix del teixit empresarial del territori, però seguim obrint ponts amb la gran empresa, donat que gestiona un volum major de contractacions anuals i, per tant, proporciona més oportunitats d’inserció.🤝
Els sectors que més destaquen dins el teixit empresarial amb els quals treballem són: alimentari, esportiu, hostaleria, restauració, neteja, sociosanitari i plataformes logístiques, entre d’altres. Empreses com Decathlon, DIA, Bauhaus, Caprabo, BigMat, per anomenar-ne algunes, ens permeten arribar a les nostres fites. La demanda comuna de tots ells és la recerca de persones compromeses, polivalents, flexibles i, sobretot “amb ganes de treballar”.
Respecte al perfil sol·licitat per part de les empreses, destaca sobretot la mancança de professionals del sector de la carnisseria, peixateria, xarcuteria, conductors/es professionals i, sobretot, oficis com ara electricistes, mecànics/ques, fusters/es. Aquesta demanda que no es pot cobrir, reflecteix una tendència del mercat laboral: la pèrdua de persones treballadores en oficis.
Aquesta realitat contrasta amb un altre buit dins del mercat: el talent digital i les noves tecnologies. Un perfil cada vegada més demandat que no s’aconsegueix cobrir. L’element comú és, precisament, la necessitat de professionals amb formació i experiència que puguin incorporar-se de forma immediata en el seu lloc de treball.
Les dades recollides ens confirmen els principals sectors emergents:
- Logística
- Indústria intel·ligent
- Cures sociosanitàries
- Mobilitat Sostenible i vehicle elèctric
- Energies renovables
- Construcció 4.0 / Indústria 4.0
- La revolució tecnològica i digital
Aquests sectors emergents ens marquen nous camins a l’hora de preparar i orientar cap al treball a les persones ateses en la Fundació Mercè Fontanilles.
Així doncs, tenim dos reptes:
- Les professions emergents són les professions del futur
- Les professions amb una gran demanda que no s’arriben a cobrir
Per la nostra part, i respecte a aquells programes que gestionen perfils més joves, sí que trobem a faltar ofertes de feina on l’experiència no sigui un requisit fonamental a l’hora de triar un candidat. Aquelles persones joves que s’endinsen per primer cop en el món laboral necessiten tenir aquesta oportunitat per a poder desenvolupar, en el dia a dia, les seves competències.
El que sí que és un requisit que de forma reiterada les empreses ens assenyalen, és l’idioma, com a element que determina la decisió final a l’hora de contractar o no contractar. Aquest és un fet recurrent, ja que molta de la nostra població diana són joves nouvinguts. Tot i això, amb la nostra tasca ajudem a acostar aquestes dues realitats.
Sílvia Sedano - Tècnica d'assessorament a empreses
Fundació Mercè Fontanilles