Vés al contingut
Monestir de Santa Clara

La Fundació Mercè Fontanilles acull a famílies d'Ucraïna

Monestir de Santa Clara

El Monestir de Santa Clara de Fortià, a l’Alt Empordà, de la Fundació Mercè Fontanilles acull a famílies d'Ucraïna des de l'abril del 2022. 

Arran de l’emergència humanitària provocada per la invasió russa a Ucraïna, un episodi bèl·lic en curs que es va iniciar el 24 de febrer de 2022, la Fundació Mercè Fontanilles inicia l’acollida de sis famílies ucraïneses en aquest espai tan singular que s’han vist obligades a viure un exili forçós.

L’acollida d’aquestes famílies al Monestir, també ha anat acompanyada per la crida feta per l’Ajuntament de Fortià per recollir menjar i en el mateix Monestir de Santa Clara s'ha habilitat també un espai on les persones poden portar roba, menjar sec i també recollir-ne aquelles que ho necessitin. Des del primer moment, els veïns i veïnes de Fortià i de municipis del voltant s’han implicat en l’acollida d’aquestes famílies que s’han vist obligades a marxar del seu país d’origen.

Així mateix, l’escola de Fortià ha treballat per tenir ràpidament escolaritzats tots els infants perquè puguin seguir amb els seus estudis i disposin d’aquest espai de socialització. Una de les particularitats de l’acollida a Santa Clara és que s’hi poden tenir animals de companyia.

Durant aquest temps hem celebrat dos esdeveniments solidaris gestionats per la Fundació Mercè Fontanilles i les famílies d'Ucraïna, comptant amb la col·laboració de l'Ajuntament de Fortià: un va ser l'octubre del 2022, on es va celebrar un concert de gòspel per la pau d'Afro Youth Gòspel Choir. I l'altre esdeveniment va ser per les festes de Nadal, on es va acollir un concert nadalenc solidari per la pau a Ucraïna que va comptar amb l’extraordinària veu de l’artista Olga Bereza, que va interpretar un repertori de peces tradicionals, acompanyada pel Cor del Solstici.

Amb aquests 2 concerts les persones assistents han pogut gaudir d’un tast de menjar tradicional ucraïnès i begudes. El caràcter solidari del concert ha permès recaptar fons per a les famílies ucraïneses.

El Monestir de Santa Clara és una de les cinc finques rústiques singulars que gestionen les entitats membres de la Coordinadora Sinergia Social i que, amb la finalitat d’atendre les necessitats socials emergents i recuperar espais amb valor arquitectònic, ofereix en les seves instal·lacions serveis d’atenció, ocupació i de vinculació amb la comunitat.

 

Monestir de Santa Clara

  • Les persones que no han pogut assistir al concert solidari, però volen col·laborar amb la comunitat ucraïnesa, poden fer-ho a través de la pàgina: FES UN DONATIU!

 

Així mateix, en els pròxims números del Butlletí us podrem detallar altres activitats que s’estan portant a terme al Convent de Santa Clara, un espai que ha esdevingut per a les famílies ucraïneses una llar fins que puguin tornar definitivament a la seva.