Vés al contingut
Joves

Expertesa i celeritat davant els fluxos de joves migrats sols

Jove

Les entitats socials som agents de canvi i de transformació social. Hem d’assumir un paper actiu en la identificació de les necessitats i en la proposta d’accions per a resoldre-les dins del nostre àmbit d’intervenció. Tenim la responsabilitat d’exercir un lideratge social i transformador en termes de cocreació i cooperació amb l’Administració Pública i els diferents agents socials i actors implicats.

Aquest compromís es concreta en la ràpida resposta per part de la Fundació Mercè Fontanilles davant situacions d’emergència com ara l’arribada massiva de joves migrats sols a Catalunya que col·lapsa el sistema de protecció. Amb el desplegament de l’estratègia catalana d’acollida i inclusió dels joves emigrats sols, com a entitat social posem a disposició els nostres recursos i expertesa en l’atenció al col·lectiu i al jovent tutelat i extutelat, en general.

La fluctuació de l’arribada de joves migrats ha estat un fenomen notable en els darrers anys. Aquesta realitat comporta canvis i, en conseqüència, flexibilitat en tant que la realitat del sistema de protecció es veu alterada. 

Des de la Fundació s’amplien serveis per tal de donar resposta integradora, ecològica i comunitària a les necessitats reals i heterogènies de la joventut tutelada i extutelada.

Les persones joves migren amb uns objectius laborals i unes expectatives de futur dipositades en la societat del benestar. Els serveis posats a disposició per a la seva atenció afavoreixen la promoció social d’aquest jovent, garantint la seva seguretat física, emocional i la igualtat d’oportunitats.

La Fundació Mercè Fontanilles va ser la primera entitat a donar forma al primer Servei d’Atenció Especialitzat a Menors Immigrants l’any 1998 (SAEJ), oferint un servei adaptat a les necessitats detectades i característiques de les persones joves migrades soles. 

L’expertesa i el reconeixement de l’entitat per part de l’Administració és fruit d’aquest sòlid bagatge en l’acompanyament de joves d’entre 16 i 21 anys, amb la particularitat que els i les joves atesos pernocten en habitatges de la xarxa normalitzada, fet que influeix positivament en totes les estratègies d’intervenció educatives, formatives, de socialització i de suport emocional.