Vés al contingut
Oferta de feina

Estafes en ofertes laborals: com identificar-les i protegir-se

Càpsula

Estafes en ofertes laborals: com identificar-les i protegir-se


Les estafes en ofertes de treball s’estan convertint en un greu problema que afecta moltes persones que es troben en cerca activa d'ocupació

Les persones més afectades sovint són aquelles que es troben en una situació de vulnerabilitat: com aquelles que tenen més necessitat d'aconseguir un treball, aquelles que no tenen coneixements o eines per a detectar què és una estafa, aquelles que són nouvingudes al país i encara no dominen l'idioma, entre d'altres.
Per això, des de la Fundació, dins dels programes d'orientació estem incorporant la càpsula: detecció d'estafes laborals perquè els orientadors transmetin als usuaris/es com detectar aquestes ofertes fraudulentes. Aquesta càpsula s'emmarca a dins de les competències transversals i de la metodologia que emprenem.

 

Senyals que una oferta de treball pot ser una estafa

Sol·licitud d'informació personal abans de la contractació: Si demanen dades confidencials, com el teu número de compte bancari, DNI/NIE o adreça, abans de signar un contracte, és un senyal d'alarma. Les empreses legítimes només et sol·licitaran aquesta informació una vegada que t'hagin contractat formalment.
Ofertes que semblen massa bones per a ser veritat: Si l'oferta promet un sou molt alt i  condicions laborals que semblen perfectes, és possible que sigui un engany. "Si alguna cosa sembla massa bo per a ser cert, probablement ho és". 
Pagament per endavant: Un dels senyals més clars d'una estafa és quan l'empresa et demana que facis un pagament per algun concepte, com a materials de treball, formació o tràmits. Cap empresa no fraudulenta et pot demanar diners per a contractar-te.
Comunicació no professional: Si les comunicacions amb l'empresa semblen poc professionals, confuses, amb faltes d'ortografia, pot ser una pista. 

Comptes de correu sospitosos i genèrics: Si l'única forma de contacte és a través d'un compte de correu genèric (com Gmail o Yahoo), també és sospitós. Les empreses normalment tenen un compte de correu corporatiu. Només autònoms o empreses petites fan servir correus genèrics. De la resta es pot desconfiar.
Descripcions vagues del lloc de treball: Les ofertes de treball fraudulentes no donen detalls dels requisits del lloc de treball. Si la descripció no especifica clarament les tasques, responsabilitats i requisits, pot ser un senyal que alguna cosa no està bé. Les empreses solen ser detallades en les seves ofertes, perquè els candidats sàpiguen exactament què esperar.
 

Als nostres servies d’orientació ens estem trobant que algunes d'aquestes estafes s'han infiltrat en plataformes legítimes com Indeed, InfoJobs o LinkedIn. Les persones que volen estafar publiquen ofertes falses en aquests llocs i poden arribar a contactar directament als usuaris amb oportunitats de treball falses, la qual cosa fa que aquestes estafes siguin encara més difícils de detectar. Per aquest motiu, les mateixes plataformes publiquen avisos d’alerta per ajudar a les persones usuàries a no caure en una estafa. Per això és tan important tenir molta informació i una persona de referència, com ara la figura de l'orientador/a laboral.

En conclusió, no te'n refiïs si...

  • Se t’ofereix una feina només per enviar la sol·licitud: la majoria dels processos de contractació tenen una serie d’etapes i una entrevista és, sense dubte, una d’elles.

  • Has de fer un període de prova sense remunerar.

  • Ofereixen horaris extremadament flexibles.

  • Si la companyia utilitza un servei de correu electrònic gratuït como Gmail o Yahoo: els emails han de provenir de comptes corporatius.

  • Has de trucar a un número de telèfon de tarifació addicional o només hi ha un telèfon mòbil subministrat per consultes en comptes d’un telèfon fix.

  • Si sembla massa bona per ser veritat, probablement no ho sigui! Si et donen l’oportunitat de treballar des de casa i guanyar molt, és probable que sigui una estafa.

  • Ofereixen una remuneració superior a l’habitual.