Vés al contingut
img_1650.jpg

Entrevista

img_1650.jpg

MARIA ENGRACIA SOJO CABEZAS

Maria Engracia Sojo ha dedicat la seva vida professional a treballar en el món de la restauració i principalment, en el del càtering. L'avalen vint-i-sis anys de carrera professional, dels quals bona part ha estat en companyia dels germans Torrella, els quals fa anys que col·laboren amb la Fundació Mercè Fontanilles i la Coordinadora Sinergia. L'any 2018, Maria Engracia Sojo es va sumar a aquesta col·laboració gestionant el servei de càtering dels espais residencials de l'entitat i del seu centre de gestió. Va ser el primer contacte que va tenir amb centres residencials per infants i joves.

Què vas trobar de diferent en el servei a la Fundació respecte a altres entitats?

Bàsicament va ser el tipus de comensal. Nosaltres treballem molt amb residències de persones grans, escoles, cases de colònies i una cooperativa per a joves discapacitats. Començar a col·laborar amb la Fundació va ser una novetat i un repte. No té res a veure una persona gran amb un jove amb discapacitat o amb un jove d'un CRAE que està en procés de creixement.

Quin és el tipus de càtering que serviu als centres de la Fundació?

Depèn del tipus de centre. Estem col·laborant amb Gaudí, Maspins, Estrep i Sant Martí. També servim el càtering del centre de gestió. Partim d'una dieta basal, que és un tipus de menú que cobreix les necessitats nutricionals d'una persona amb unes determinades calories. A partir d'aquí hem d'aplicar diferents derivacions, ja siguin hipocalòriques o astringents, per persones diabètiques o amb hipertensió o que estiguin fent diàlisi.

Són molt diferents els menús entre els diferents centres de la Fundació?

Sí. Els menús dels centres Gaudí i Sant Martí, a tall d'exemple, són completament diferents. A Sant Martí, per les característiques dels residents, no hi ha res especiat. A més a més, dels cinquanta-cinc comensals, n'hi ha setze derivacions per diferents causes. És gairebé com un menú a la carta. En canvi, en el cas del centre de Gestió, només hi ha el cas de dos joves que tenen al·lèrgia a menjars en concret.

Quines són les teves tasques en concret?

Un cop s'han elaborat els menús, jo m'encarrego de les compres, del subministrament a les cuines i de gestionar aspectes com les Appcc, que són els registres que cal tenir per tal que quan vingui algú a inspeccionar la cuina la trobi en un estat òptim. La Generalitat exigeix tenir un seguit de registres i cal tenir-los sempre actualitzats. Hem de tenir uns proveïdors que estiguin homologats, els quals han de disposar de registre sanitari. Quan entra un producte per la porta del centre, tant si és fresc com congelat, també li prenem la temperatura. Tot ha d'estar en bones condicions, aquest és el meu treball fonamental.

Quants menús feu al dia?

A la Fundació, si tenim en compte que són cinc centres, amb una mitjana de comensals de cinquanta-cinc persones, preparem uns tres-cents menús aproximadament. De tots aquests menús, només portem càtering al centre de gestió, a la resta de centres hi ha cuiners que fan la cuina directament.

Què és el que més t'agrada de la teva feina?

M'encanta la meva feina. M'agrada molt la gent gran perquè, quan el menjar els hi agrada, t'ho comenten i això em satisfà. Pel que fa als joves, el que em transmeten els directors i els cuiners és que estan molt contents, mengen molt bé i se'ls proporciona una matèria de primera qualitat. Tothom està molt ben atès.