Vivim immersos en una evolució tecnològica constant que ens empeny a estar permanentment actualitzats i a integrar les eines digitals també en els processos d'inserció i orientació.
Per donar un servei de qualitat a les persones que s’apropen a la Fundació també tenim en compte les eines digitals i la IA. I aquest és el nostre repte:
Donar el millor servei i acompanyar a les persones en situació de vulnerabilitat en el seu itinerari d'integració sociolaboral, per aconseguir la seva incorporació en el mercat laboral.
Aquestes eines tecnològiques i digitals, en el món laboral, es treballen des de dos vessants:
- Com des del perfil de l'orientador/a podem ajudar a les persones en el seu procés de recerca de treball.
- Com les fan servir els reclutadors, els departaments de RRHH o els mateixos portals d’ocupació per seleccionar els candidats.
Les eines digitals ja fa temps que ens acompanyen, amb una presència encara més forta després de la Pandèmia de la COVID-19.
Portals d’ocupació, App’s de recerca de treball, entrevistes de treball en línia... Però el desenvolupament de la tecnologia, com ara la IA, afegeix una altra capa de complexitat en la recerca de treball: com determinar i després fer servir “paraules claus” per complir amb els requisits de les ATS («sistema de seguiment de candidats»), per exemple.
Si les empreses fan servir sistemes de reclutament que es basen en tecnologia i en IA, aquelles persones que no tenen accés a aquestes eines, es trobaran en desavantatge: no podran enviar el CV en línia, no podran fer entrevistes virtuals, no podran accedir a recursos i formacions en línia que millorin les seves habilitats i qualificacions professionals.
Aquesta és la realitat en la qual ens trobem: vivim en una era digital on l’accés a les eines tecnològiques ha esdevingut un requisit per poder participar plenament en societat, i per tant en el mercat laboral.
El que fem des del servei d'Inserció i Orientació és que aquestes eines no siguin una barrera per a la inserció de persones en situació de vulnerabilitat i així ajudar a trencar aquesta barrera.
Començarem amb les ATS. Què són?
Són una eina que ajuda a les persones que fan la selecció de personal a fer un primer filtre de candidats.
Les ATS (Applicant Tracking System) que es pot traduir com «sistema de seguiment de candidats».
És només una eina que fa una recerca de paraules claus específiques i marcades per l’empresa per a determinar quines persones són les que compleixen amb els requisits demandats per un lloc de treball.
Comte! Les ATS no llegeixen un CV, el que fan és aplicar un filtre. I la seva funció principal és descartar els candidats no qualificats.
Com funcionen les ATS?
-
L’empresa marca els requisits que ha de complir la persona i aquest requisit passen a ser els paràmetres en les ATS.
-
Les ATS fan una “lectura” dels CV o dels perfils en una plataforma de treball per trobar les paraules clau.
-
Selecciona els perfils segons el grau de coincidència per poder trobar el candidat o candidata ideal.
Alguns consells:
- Fer servir el format adequat: Les ATS només rastregen paraules.
- Introdueix les paraules claus en el teu perfil: Defineix les paraules clau i assegura’t que estiguin recollides en el teu perfil. Llegeix bé l’oferta i fes una selecció de paraules clau i fes una recerca d’ofertes similars i mira quines paraules es repeteixen més.
- Fes una llista de les teves habilitats i competències: A més de la formació i l’experiència, és important que facis un llistat de les teves habilitats més destacades. Aquelles que són més rellevants pel lloc de treball al qual et presentis. Consulta les ‘soft skills’, les famoses Competències Transversals i mira quines són les més demandades per les empreses.
- Prepara 2 versions del tu currículum: si pots, fes un CV per “humans” i un altre per a “robots”.