Vés al contingut
Andorra

Celebrem el 1r any en el CREI d'Andorra!

CREI ANDORRA

El Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) d’Andorra va obrir les seves portes el 29 de setembre de 2022. Aquest centre forma part de la Fundació Mercè Fontanilles i Resilis.

Ara es compleix un any de la seva posada en marxa i la seva directora, Laura Campà, ens fa un balanç d’aquest any de recorregut, carregat de treball i de moltes experiències satisfactòries. 🌏

Aquest tipus de centre ha estat un recurs molt esperat donada la no existència fins al moment al Principat d’Andorra de cap servei d’aquestes característiques, fent que moltes persones joves del territori haguessin d’estar ingressats en centres terapèutics de Catalunya allunyats del seu entorn i de les seves famílies.

Aquest recurs disposa de dos serveis:

  • Servei residencial d’atenció a joves de 12 a 18 anys.
  • Servei de dia d’atenció a joves de 12 a 21 anys.

Inicialment, es va preveure una ocupació de 8 joves residencials i 5 diürns.  En aquest primer any hem atès un total de 6 joves en el servei residencial i 8 joves en el servei de dia. L’arribada dels nois i noies s’ha fet de forma progressiva, fet que ha propiciat poder portar a terme una òptima implantació del servei.

En el servei, som un equip de 15 professionals multidisciplinaris: equip educatiu, auxiliar, psicologia, professorat... També comptem amb la figura del psiquiatre i de la infermera del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. El psiquiatre passa consulta un cop a la setmana, i la infermera ve dos cops per setmana per tal de dur a terme l’atenció directa i les sessions grupals, amb la finalitat de garantir la salut integral dels i les joves.

Des del centre valorem molt positivament poder tenir un equip professional de sanitaris de referència (psiquiatra i infermera), ja que permet poder oferir una atenció especialitzada i un pla terapèutic per cadascun dels i les joves atesos/es.

Per tal de sensibilitzar i donar a conèixer la tasca socioeducativa i terapèutica que es du a terme, s’han organitzat diferents trobades i visites:

  • Batlles (jutges) de menors i fiscals
  • Representats del Cos de Policia d’Andorra
  • Representants dels tres sistemes educatius del país (Andorrà-Francès-Espanyol), Inspectors/es, Directors/es i TEAES dels diferents centres educatius
  • Tècniques de l’Àrea de Serveis i Programes per a la infància, l’Adolescència i la Joventut
  • Tècniques i Cap d’Àrea d’Atenció a les Persones i a les Famílies
  • Equip tècnic de Justícia Juvenil
  • Equip de professionals de la Unitat de Conductes Addictives

Totes aquestes trobades han estat molt profitoses per tal de donar a conèixer el funcionament i els projectes que duem a terme, per resoldre dubtes i alhora també per crear sinergies i compartir experiències.

Cal destacar la visita que vam rebre el passat 14 de juny de la Sra. Najat Maalla M’jid, Representante Especial del Secretario General sobre Violencia contra los Niños, la qual es va interessar per les dificultats pel que fa a l’atenció tant dels i les joves com de les seves famílies i la intervenció socioeducativa dels professionals.

Ens sentim especialment satisfets del treball comunitari que s’està iniciant amb diferents entitats i empreses del territori, per tal d’incloure als i les joves en contextos normalitzats i que puguin participar en diferents activitats. Entre les que destaquem les pedagògiques a Museus del Principat, les esportives en instal·lacions comunals com el Complex Esportiu dels Serradells, on 1 cop per setmana gaudeixen del gimnàs, la piscina i la pista d’atletisme, així com de les diferents excursions que cada dilluns realitzen a diferents muntanyes, llacs i pics d’Andorra, on es treballa l’orientació i el coneixement del seu territori, o la participació en diferents assaigs amb els Castellers d’Andorra.

Finalment, volem incidir amb la bona entesa i acompanyament que hem tingut per part del Ministeri d’Afers Socials i Funció Pública del Principat d’Andorra, i especialment amb el treball que hem dut a terme amb el Departament d’Infància, Adolescència i Joventut per elaborar, entre altres, els diferents protocols necessaris per al bon funcionament del centre. Han estat 14 protocols treballats juntament amb la Cap d’Àrea, i amb la qual tenim establertes reunions quinzenals per tal de tractar diferents aspectes del CREI i poder realitzar un seguiment acurat d'aquest.