Vés al contingut
dossier_joves_extutelats.jpg

Fundació Mercè Fontanilles participa en el debat obert sobre joves extutelats en els cicles “Catalunya Social”

dossier_joves_extutelats.jpg


El debat va començar amb la presentació del dossier per part de la directora de la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits, Ana Villa. L’informe vol donar a conèixer quina és la realitat dels joves extutelats, com s’intervé amb ells, quin marc legislatiu els dóna cobertura, i finalment, plantejar línies d’acció què cal continuar treballant.

En l’actualitat hi ha més de 30.000 infants i joves tutelats i més de 5.000 joves extutelats a l’Estat. A Catalunya s’atenen anualment 2.000 joves i més de 500 s’incorporen en els programes oferts per l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat de la Generalitat de Catalunya.

Una de les dificultats destacades en la seva intervenció, va ser els obstacles en què es troben aquests joves en el seu procés d’emancipació, quan “passen de la protecció a l’autonomia” en una situació més vulnerable respecte de la resta de joves de 18 anys. És en aquest punt “quan es posen de manifest les dificultats i mancances que tenen”.

Davant aquesta situació i com a aspecte positiu, Ana Villa va celebrar l’aprovació prevista pel pròxim mes d’abril per part del Consell de Ministres de l’avantprojecte de llei de protecció a la infància en el que es preveu el suport específic dels joves extutelats.

La directora de FEPA va acabar la seva intervenció amb 6 propostes i reptes de futur en les que es combinen mesures educatives i formatives, juntament amb suport econòmic a aquest col·lectiu:

  1. Garantir les polítiques i serveis d’emancipació per a joves extutelats
  2. Acció preventiva abans de la majoria d’edat
  3. Accés a l’ensenyament reglat obligatori i post-obligatori
  4. Dificultats dels joves extutelats d’origen estranger per la consecució de permisos de treball
  5. Desenvolupament de la xarxa social i les relacions familiars
  6. Millora de la coordinació interdepartamental per avançar en l’atenció al col·lectiu de joves extutelats

La jornada va finalitzar amb el debat obert amb Marta Bàrbara, directora de l’Associació Punt de Referència, Ernest Botargues, educador de la Fundació Privada Servei Solidari i Pepa Arqué, directora tècnica de Fundació Mercè Fontanilles i presidenta de FEPA. Moderat per Albert Solé, cap de societat del diari Ara, els participants van profunditzar sobre la realitat dels joves extutelats a l’Estat i els reptes de futur per millorar l’atenció a aquest col·lectiu. 

Debats Catalunya Social Joves Extutelats partipació Fundació Mercè Fontanilles

Podeu consultar l’informe complet “Joves extutelats. El repte d’emancipar-se avui” al següent enllaç.