Mercè Fontanilles i Mas

 

Mercè Fontanilles Fundació Barcelona

(1933-1991)

 

Va ser treballadora social, desenvolupant la seva activitat d'una manera entusiasta en diferents àmbits: l'empresa, l'administració pública, la parròquia i les entitats no lucratives.

Professionalment, va destacar com a pionera de la intervenció en l'àmbit de les drogodependències, demostrant una gran sensibilitat cap a les persones afectades i les seves famílies, afrontant amb elles les dificultats legals, laborals, sanitàries, socials i psicològiques.

Des de l'any 1972 va treballar a la Clínica mental de Santa Coloma de Gramenet, on va col·laborar en la creació del Servei d'alcoholisme. Cap a l'any 1979, va col·laborar en la creació de l'SPOTT a la Diputació de Barcelona, el primer centre de tractament a Catalunya de tota mena de drogodependències.

També va impulsar l'Associació Estrep, de la qual va ser vicepresidenta, per a pal·liar aquest tipus de problemàtiques des d'una perspectiva participativa, humana i professional, participant en el procés de creació de la Fundació Mercè Fontanilles.

La gent que la va conèixer en destaca la seva vitalitat, entusiasme, capacitat de treball, disponibilitat per a ajudar i la capacitat de relació que li obria moltes portes a l'hora de trobar recursos. Per la seva dedicació a les persones en situació de risc i la seva iniciativa en el sector dels serveis socials, la nostra entitat va rebre el seu nom.